Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a participat miercuri, 14 aprilie, la cel de-al XI-lea Congres al Organizației Europene a Instituțiilor Supreme de Audit (EUROSAI), organizat pentru prima dată în format online, în contextul restricțiilor impuse de pandemie.

În cadrul Congresului a fost ales noul președinte al Comitetului de Conducere al EUROSAI, respectiv președintele instituției supreme de audit din Cehia, Miloslav Kala. De asemenea, au fost analizate activitatea derulată la nivelul organizației și modul de implementare a Planului Strategic în perioada 2017-2021, dar și noile obiective de comunicare în cadrul instituțiilor supreme de audit în regiunea europeană.

Astfel,  în viziunea Organizației Europene a Instituțiilor Supreme de Audit, comunicarea trebuie să respecte următoarele principii: înțelegere, simplitate, angajare în dialog, concentrare pe acțiune, accesibilitate, acuratețe și obiectivitate, actualitate.  

Potrivit noilor obiective de comunicare stabilite de EUROSAI, instituțiile supreme de audit trebuie să se conformeze următoarelor condiții:

• să ofere informații exacte și obiective în timp real;

• să implementeze un flux coordonat de informații în cadrul organizației prin schimbul de cunoștințe și experiență;

• să faciliteze recunoașterea internațională a EUROSAI prin promovarea relevanței și a activității membrilor săi, respectiv extinderea rețelei sale de părți interesate.

„Comunitatea europeană a instituțiilor supreme de audit caută cele mai potrivite metode și pârghii pentru a veni în sprijinul cetățeanului în aceste timpuri de încercare pentru societățile noastre. Înțelegând această traiectorie a comunicării în timp real a informațiilor rezultate din misiunea ei, Curtea a făcut în ultimul timp pași importanți spre transparentizare și va continua să se legitimeze ca un parter de dialog.” (Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României)

Cadrul de comunicare stabilit la Congresul EUROSAI vizează abordarea „unui principiu al vocilor comune”, ceea ce înseamnă atât o acțiune mai intensă a tuturor structurilor, cât și o tranziție mai rapidă de la raportarea evenimentelor la schimbarea atitudinilor, propunând idei și aducând elemente inovative în viața de zi cu zi a organizației.

 

 

EUROSAI (Organizația Europeană a Instituțiilor Supreme de Audit) este unul dintre grupurile regionale ale Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI).  Înființată în anul 1990, EUROSAI reunește în prezent instituțiile supreme de audit (SAI) din 49 de state europene și Curtea de Conturi Europeană. Congresele EUROSAI se organizează cu o periodicitate de 3 ani. Curtea de Conturi a României este membru EUROSAI încă de la înființarea sa în anul 1992.