Președintele Curții de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc, și prim-președintele Curții de Conturi a Franței, domnul Pierre Moscovici, au semnat vineri un Memorandum de Înțelegere care promovează cooperarea și schimbul de bune practici între cele două instituții supreme de audit. Documentul a fost parafat la sediul central al Curții de Conturi a României, în cadrul unei reuniuni la care au participat Excelența Sa, doamna Laurence Auer, ambasador al Franței la București, și membrii Plenului Curții de Conturi a României. 

Potrivit Memorandumului, părțile semnatare se angajează în schimburi de experiență pentru îmbunătățirea metodelor de audit public extern și pentru formarea auditorilor în materia standardelor profesionale. De asemenea, cele două instituții vor colabora în realizarea de audituri comune și de proiecte de cercetare.

La momentul sărbătoririi a treizeci de ani de la reînființarea Curții de Conturi a României, aș dori să subliniez că aceasta a devenit un actor instituțional esențial, care contribuie la consolidarea statului de drept și a democrației”, a afirmat Pierre Moscovici în cadrul reuniunii cu membrii Plenului. Oficialul a salutat progresele înregistrate în direcția cooperării dintre cele două instituții: „Legăturile noastre de parteneriat sunt puternice și vom continua să susținem pe deplin această dinamică. Semnarea de astăzi a Memorandumului de Înțelegere este o dovadă în plus în acest sens”.

La rândul său, președintele Mihai Busuioc a evocat sprijinul constant pe care prim-președintele Pierre Moscovici l-a acordat României din pozițiile sale de comisar european responsabil de afaceri economice și financiare, de vicepreședinte al Parlamentului European și raportor pentru România în perioada de preaderare, mulțumindu-i acestuia pentru deschiderea manifestată în cooperarea din domeniul auditului. 

„Indiferent că vorbim despre digitalizarea în domeniul auditului, despre întărirea cooperării cu entitățile auditate sau despre prezentarea rapoartelor de audit într-un mod cât mai clar și mai ușor de parcurs de către publicul larg, suntem obligați să inovăm și să ne diversificăm activitatea. Mă bucur că această abordare a fost dezvoltată în mandatul domnului Moscovici. Sunt convins că aceste bune practici vor sta la baza cooperării noastre viitoare, atât în cadrul Memorandumului de Înțelegere, cât și la nivelul Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone”, a declarat Mihai Busuioc.

Memorandumul de Înțelegere a fost semnat în acord cu obiectivele și principiile Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI). Un obiectiv esențial al colaborării dintre cele două instituții supreme de audit este de a contribui la consolidarea relațiilor de cooperare dintre Franța și România.