05 May 2022
Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a participat, în perioada 03 - 04 mai 2022, la reuniunea Comitetului de Contact, organizat de Curtea de Conturi Europeană (ECA) la sediul din Luxemburg.
Temele principale ale reuniunii din acest an au vizat evaluarea valorii (adăugate) a Mecanismului de Redresare și Reziliență, la nivel național și la nivelul Uniunii Europene și viitorul Comitetului de Contact. Cu această ocazie, președinții instituțiilor supreme de audit (SAI) au discutat despre întărirea cooperării la nivel european, analizând modalități și mijloace potrivite pentru a crește importanța Comitetului atât la nivelul SAI-urilor, cât și din punct de vedere al impactului asupra deciziilor luate la nivel european.
Un alt subiect al discuțiilor a vizat provocările generate de pandemia de COVID-19 pe plan mondial, cu accent pe strategia și, implicit, pe măsurile care urmează să fie implementate la nivelul instituțiilor supreme de audit.
În marja Comitetului de Contact, președintele Mihai Busuioc a avut întrevederi cu domnul Klaus Heiner Lehne, președintele ECA, precum și cu reprezentantul României la Curtea de Conturi Europeană, domnul Viorel Ștefan. În cadrul întâlnirilor au fost analizate posibile colaborari, pe diferite paliere, între ECA și Curtea de Conturi a României.
”Faptul că am reușit să ne întâlnim din nou în format fizic în cadrul Comitetului, după o perioadă în care pandemia ne-a constrâns să discutăm numai on-line, este un aspect îmbucurător și benefic pentru intensificarea cooperării interinstituționale. Am avut prilejul să împărtășim fiecare, în mod direct, câteva din experiențele dobândite în activitatea desfășurată în timpul pandemiei, dar și lecțiile învățate cu acest prilej. De asemenea, am analizat noi posibilități de a intensifica activitatea Comitetului de Contact, cu impact la nivel național și european”, a declarat președintele Mihai Busuioc.
Nu în ultimul rând, discuțiile purtate în cadrul Comitetului de Contact au adus în prim-plan situația generată de invazia Rusiei în Ucraina, respectiv consecințele și provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană și statele sale membre.
Cooperarea dintre instituțiile supreme de audit din Uniunea Europeană și Curtea de Conturi Europeană (ECA) se desfășoară în principal în cadrul structurii Comitetului de contact. Această structură este formată din Comitetul de contact propriu-zis, compus din președinții instituțiilor supreme de audit din statele membre ale UE și președintele ECA, din ofițerii de legătură, care constituie o rețea activă de contacte profesionale în Europa, precum și din grupuri de lucru, rețele și grupuri operative organizate pe teme specifice de audit.
Strada Lev Nicolaevici Tolstoi, nr. 22-24, Sector 1, București
Telefon: +4 021 3078731
Luni-Joi 08.30-17.00, Vineri 08.30-14.30