Conducerea Curții de Conturi a primit, la București, o delegație oficială a Oficiului Național de Audit din Bulgaria (BNAO), formată din președintele instituției, domnul Tzvetan Tzvetkov, și doamna Goritsa Grancharova – Kozhareva, vicepreședinte.

Discuțiile purtate au vizat organizarea și desfășurarea activității de audit a celor două instituții în contextul actualelor provocări generate de pandemia de COVID-19, criteriile și metodologiile utilizate în analiza riscurilor și planificarea multianuală.

Ne desfășurăm activitatea într-o perioadă imprevizibilă, în care trebuie să avem o colaborare strânsă cu partenerii noștri, pentru a identifica cele mai potrivite răspunsuri la provocările generate de pandemie. Am făcut pași importanți în procesul de digitalizare demarat la nivelul instituției noastre, prin implementarea unui sistem de gestionare a  documentelor în format electronic, în vederea eficientizării activității de audit”, a subliniat președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc.

Totodată, președintele Curții a reliefat tendința reflectată la nivelul mai multor autorități de audit de a pune un accent mai mare pe misiunile de audit al performanței, proces care implică formarea unor auditori specializați și colaborarea cu experți în diferite domenii.

La rândul său, domnul Tzvetan Tzvetkov a adus în atenție reforma instituției pe care o conduce, întărind ideea centrală a discuțiilor, conform căreia beneficiarul principal al misiunii de audit este cetățeanul, care trebuie informat în permanență despre modul în care sunt cheltuiți banii publici.

„Am avut ca prioritate încă de la începutul mandatului să contribui la consolidarea și intensificarea relațiilor internaționale în scopul îmbunătățirii actului de audit, prin schimb de experiență și bune practici. Mă bucur că relația cu instituția dumneavoastră a fost întotdeauna deschisă, aș putea spune chiar că avem o relație deosebită cu instituția supremă de audit din România”.

Background

Curtea de Conturi a României și Oficiul Național de Audit al Bulgariei au încheiat un Acord de Cooperare, semnat la Ruse în data de 11.09.2003. Acesta vizează schimbul de experiență în domeniul îmbunătățirii metodologiei auditului, cooperarea în sfera de pregătire profesională și îmbunătățire a standardelor profesionale ale angajaților, precum și organizarea de audituri coordonate și proiecte de cercetare comune conform normelor prevăzute de legislația din Bulgaria și România.