international

Președintele Curții de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc, a participat, în perioada 10-12 octombrie a.c., la Reuniunea Comitetului de Contact al Președinților Instituțiilor Supreme de Audit (SAI) din Uniunea Europeană, desfășurată la Dubrovnik.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care, anual, președinții Instituțiilor Supreme de Audit din statele membre si candidate la Uniunea Europeană se reunesc pentru a dezbate realizările și provocările anului curent și pentru a stabili planul de acțiune pentru perioada următoare.

Tema principală a Reuniunii din acest an a fost  “Interacțiunea cu cetățenii UE - deschiderea SAI-urilor”, ocazie cu care au fost dezbătute aspecte referitoare la abordările inovatoare în comunicarea SAI-urilor din UE cu cetățenii și instituțiile interesate.

“Astfel de întâlniri sunt binevenite pentru că ne oferă prilejul de a discuta la cel mai înalt nivel de reprezentare despre situațiile noi cu care Instituțiile Supreme de Audit se confruntă în actualul context european. Fie că vorbim despre Brexit, migrație sau schimbări climaterice, toate acestea reprezintă provocări cu care ne confruntăm în activitatea de audit și, totodată, constituie oportunități pentru dezvoltarea instituțiilor noastre“, a fost unul dintre mesajele președintelui Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc.  

De asemenea, în cadrul Reuniunii Comitetului de Contact s-a discutat despre întărirea colaborării Instituțiilor Supreme de Audit sub coordonarea Curții Europene a Auditorilor (ECA), despre provocările pe care fenomenul digitalizării le aduce în activitatea de audit la nivel global, precum și despre consolidarea capacității de răspuns a SAI-urilor la provocările unei comunități europene în permanentă schimbare.

La finalul Reuniunii, domnul Ivan Klesic, președintele Instituției Supreme de Audit din Croația, a predat președinția Comitetului de Contact domnului Krzysztof Kwiatkowski, președintele Instituției Supreme de Audit din Polonia.