international

Președintele Curții de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc, însoțit de o delegație a instituției, a participat, la Ierusalim, la Conferința comună EUROSAI – ASOSAI cu tema “Probleme emergente și situații neprevăzute”.

Tema principală a Conferinței comune EUROSAI- ASOSAI a vizat aspecte legate de provocările unei economii globale bazate pe tehnologie, raportate la noile confruntări ale societății pe probleme emergente, în contextul stimulentelor guvernamentale pentru inovare.

În acest context, subiectele de discuție s-au concentrat asupra domeniului situațiilor de urgență din perspectiva strategiei privind managementul dezastrelor, a luptei împotriva atacurilor teroriste, precum și a amenințărilor de securitate cibernetică.

Cu această ocazie, domnul Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său, domnul Joseph Chaim Shapira, președintele Oficiului Controlorul Statului și Avocatul Poporului.

“Am remarcat cu interes progresul evident înregistrat de Instituția Supremă de Audit din Israel în activitatea specifică desfășurată, prin introducerea de instrumente inovative în auditurile realizate, răspunzând provocătorilor unei societăți într-o permanentă schimbare în raport cu așteptările cetățenilor”, a fost unul dintre mesajele președintele Curții de Conturi a României care a subliniat importanța consolidării și extinderii cooperării dintre cele două instituții.

La rândul său, președintele Joseph Chaim Shapira a salutat deschiderea Curții de Conturi a României către reformă și modernizare în consens cu necesitatea Instituțiilor Supreme de Audit de a răspunde problemelor emergente și situațiilor neprevăzute.

“Timpul auditurilor tradiționale a trecut într-o eră a digitalizării. Trebuie să ne îndreptăm atenția spre noi orizonturi. Suntem bucuroși să consolidăm și să extindem cooperarea bilaterală între instituțiile noastre.”

Totodată, în marja Conferinței comune EUROSAI- ASOSAI, președintele Curții de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc, a fost primit de către președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin, în cadrul unei întâlniri care a reunit înalți oficiali ai Instituțiilor Supreme de Audit.

Conferința comună “Probleme emergente și situații neprevăzute” a reprezentat o bună ocazie pentru a împărtăși cele mai bune experiențe și cunoștințe în domeniul auditului, pentru a învăța prin schimbul de bune practici despre diferitele provocări cu care Instituțiile Supreme de Audit se confruntă în cazul problemelor și situațiilor de urgență.

Din delegația oficială, alături de președintele Mihai Busuioc, au făcut parte doamna Carmen Georgeta Stănescu și domnul Ioan Hurjui, consilieri de conturi în cadrul Curții de Conturi a României.