intern

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, domnul Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României, a deschis lucrările prilejuite de Reuniunea Ofițerilor de legătură din cadrul Instituțiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat pentru prima dată la București, în perioada 09 – 10 aprilie a.c.

Obiectivele principale ale Reuniunii vizează planificarea și coordonarea activităților desfășurate în marja Comitetului de Contact al Președinților Instituțiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene, actualizarea procedurilor și a reglementărilor specifice acestuia, precum și stabilirea temelor de discuție ce vor fi incluse pe agenda evenimentului care se va desfășura la Varșovia în luna iunie 2019.

Discuțiile din cadrul acestui eveniment au drept scop analiza activităților curente ale grupurilor de lucru, precum și pregătirea lucrărilor Comitetului de Contact cu tema „Europa Digitală - Provocări și Oportunități pentru SAI-urile din UE”.

Reuniunea Ofițerilor de legătură din cadrul Instituțiilor Supreme de Audit cuprinde o sesiune premergătoare dezbaterilor ce vor avea loc la Varșovia cu privire la strategia digitală a Uniunii Europene în contextul provocărilor legate de auditarea proceselor de digitalizare UE și a pregătirii Instituțiilor  Supreme de Audit pentru astfel de audituri și trece în revistă rezultatele obținute de coordonatorii grupurilor de lucru, stabilind calendarul activităților pentru perioada 2020-2021.

“Reprezentăm fiecare dintre noi instituții cu puternic impact în dezvoltarea unui sistem democratic solid și sănătos. Activitatea noastră a cunoscut de-a lungul timpului schimbări majore și suntem permanent chemați să răspundem provocărilor unei societăți în continuă schimbare. Cred că cel mai important rol pe care dumneavoastră îl aveți, ca ofițeri de legătură, este de  a identifica și de a pune în discuție dezvoltările și schimbările care apar la nivelul Uniunii Europene cu impact în activitatea de audit. Este important ca instituțiile noastre să fie conștiente de aceste provocări, dacă se poate să le anticipeze și să joace un rol pro-activ în abordarea lor din perspectiva auditului public extern”, a fost unul dintre mesajele președintelui Curții de Conturi a României.

La Reuniunea Ofițerilor de legătură din cadrul Instituțiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene sunt prezenți reprezentanții instituțiilor din țările candidate și potențial candidate la aderarea UE, invitați în calitate de observatori activi.

Rețeaua ofițerilor de legătură din Instituțiile Supreme de Audit deține un important rol de coordonare, respectiv de asigurare a cooperării eficiente și eficace în ceea ce privește pregătirea deciziilor și întâlnirilor Comitetului de Contact al Președinților SAI-urilor din statele membre UE.