international

Președintele Curții de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc, alături de o delegație a instituției, a efectuat, în perioada 18 - 22 mai 2019, o vizită oficială la Beijing, la invitația omologului său, doamna Hu Zejun, Auditor General al Oficiului Național de Audit al Republicii Populare Chineze.

Întâlnirea de lucru dintre cei doi oficiali are loc în contextul Acordului de Cooperare semnat în anul 2012, la Beijing, între Curtea de Conturi a României și Oficiul Național de Audit al Republicii Populare Chineze, prin care cele două instituții și-au luat angajamentul de a se sprijini reciproc prin schimbul de experiență și de informații în domeniul metodologiei auditului public extern, prin cooperarea în sfera de pregătire profesională a standardelor personalului de specialitate, precum și prin organizarea de audituri și proiecte comune conform prevederilor legislative specifice României și Chinei.

“Mă bucur că întâlnirea noastră are loc în contextul sărbătoririi a șapte decenii de excelente relații bilaterale dintre România și China. Instituția pe care o conduceți are un rol fundamental în dezvoltarea Republicii Populare Chineze. Cred că avem de învățat unii de la alții și mă bucur de oportunitatea de a discuta despre experiența dumneavoastră în audit, mai ales în domeniul IT și al sistemelor informatice integrate”, a fost unul dintre mesajele președintelui Curții de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc.

La rândul său, doamna Auditor General Hu Zejun și-a manifestat aprecierea față de relațiile bilaterale dintre România și China, cu accent pe întărirea cooperării dintre cele două SAI-uri.

“Asemeni dumneavoastră, domnule președinte Mihai Busuioc, mă aflu la început de mandat și îmi exprim speranța de a extinde relația excelentă dintre instituțiile de audit din țările noastre. Apreciez deschiderea dumneavoastră de a conduce personal o delegație în țara noastră și vă mulțumesc pentru sprijinul pe care ni l-ați acordat în colaborarea de la nivel internațional, în grupurile de lucru INTOSAI, în promovarea standardelor internaționale de audit. La nivelul Oficiului Național de Audit din China am demarat, începând cu luna martie a anului 2018, o reformă a sistemului de management al auditului. Suntem deschiși să împărtășim cu dumneavoastră din experiența noastră și să continuăm consolidarea relațiilor de cooperare.”

În vederea consolidării unei strânse cooperări privind relațiile bilaterale de dezvoltare instituțională și de modernizare a activității de audit, pe agenda discuțiilor, principalele teme abordate au vizat dezbaterea aspectelor de actualitate în domeniul auditului public extern din perspectiva auditului IT, a utilizării sistemelor informatice integrate și a analizei bazelor de date statistice (Big Data) în sprijinirea activității de audit.

Totodată, discuțiile s-au concentrat pe o serie de subiecte de interes comun privind organizarea și funcționarea activităților specifice acestor instituții, coordonarea activităților desfășurate la toate nivelele instituționale centrale și teritoriale, precum și accentuarea relațiilor dintre Instituțiile Supreme de Audit și Parlamentele naționale.

Programul oficial a inclus și o vizită de lucru la Oficiul Regional de Audit Chongqing, în cadrul căreia cele două delegații au discutat despre specificul activității de audit desfășurate la nivel local, despre exemplele de bună practică identificate la nivelul entităților auditate și despre misiunea de audit pe strategia de protecție a mediului desfășurată de către Oficiul Național de Audit din China la nivelul a 11 provincii din țară.

Din delegația oficială, alături de președintele Curții de Conturi a României, au făcut parte vicepreședintele Curții de Conturi a României, domnul Cosmin Nicula, vicepreședintele Autorității de Audit, domnul Ilie Sârbu și domnul consilier de conturi, Bogdan Stan.